Massage bij kanker

 

Wanneer je geconfronteerd wordt met de ziekte kanker, in je eigen leven, dan staat de wereld even stil.
Alles komt in het teken van ziek zijn te staan en het overwinnen van de ziekte. Je komt in een stroomversnelling van emoties terecht. Veelal moet je verschillende ingrijpende behandelingen ondergaan. Voor jezelf en jouw omgeving is dit een moeilijke tijd.
Massage kan in dit proces een grote steun zijn. Uit onderzoek is gebleken dat masseren bij mensen met kanker de kwaliteit van het leven van dat moment kan verbeteren. Door het aanraken met aandacht wordt het mogelijk het vertrouwen in je eigen lichaam te herstellen. Ook symptomen als pijn, spanning, stress, vermoeidheid, slapeloosheid en depressie verminderen. Er komt ontspanning voor lichaam en geest.
In dit proces kan en wil ik graag naast je staan.

Wanneer massage?
Dit kan in elke fase.

Tijdens de behandel fase:
Je bent misschien met chemotherapie, bestralingen of hormoontherapie bezig. Ook nu kun je ter ondersteuning gemasseerd worden. De massage ontspant en kan pijnvermindering geven

Na de behandelfase:
Je komt in het controle traject. De behandeling is klaar, maar om de zoveel tijd moet je naar het ziekenhuis voor controle. Dit geeft spanning en onzekerheid. Je kunt ook nog klachten hebben van de behandeling, zoals slechte conditie, gewrichtsklachten, vermoeidheid, opvliegers, geen energie. De massage kan jouw herstel ondersteunen. Je kunt de regie over je eigen lijf en leven weer gaan voelen en er contact mee maken.

Wanneer je niet meer beter wordt:
Deze fase kenmerkt zich door vragen en onzekerheid. Hoelang en hoe zal deze laatste tijd eruit zien. Hoe houd ik me staande na zo’n moeilijk bericht. Massage kan in deze tijd een moment voor jezelf zijn, ontspanning en liefdevolle aanraking. Een moment waar emoties gevoeld mogen worden.

Hoe ziet de massage eruit?
Tijdens het eerste consult wordt eerst een intake gesprek gehouden. De massage wordt afgestemd op de fase en behandeling waarin je je op dat moment bevindt. Dit bepaald ook de duur van de massage. De massage kan bijvoorbeeld bestaan uit een rug massage of voet-, hand- of hoofd massage. Dit alles specifiek afgestemd op wat je als prettig ervaart en wat mogelijk is voor je op dat moment.